Ons idee

Vloerwerk is gebaseerd op solidariteit. Dat betekent in andere woorden dat wij er voor jou zullen zijn op momenten dat je het nodig hebt als jij er ook voor andere Vloerwerkers bent als zij het nodig hebben. Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je hebt een akkefietje op je werk of je wordt grofweg belazerd door je eigen werkgever. Je kan het zo gek niet verzinnen: Vloerwerk heeft al heel wat zaken van verschillende formaten de revue zien passeren. Eén ding hadden ze allemaal gemeen: in het begin stond de werknemer er helemaal alleen voor.

In Nederland kennen we een groot aantal vakbonden, belangenorganisaties en andere officiële instanties die zich inzetten voor werkers en arbeidsrecht. Dat is hartstikke goed, maar je kan lang niet met al je werk-gerelateerde problemen bij hen aankloppen. Vaak val je met jouw situatie tussen wal en schip of moet je bureaucratische bergen verzetten om ook maar iets gedaan te krijgen. Wanneer je het op deze manier probeert heb je vaak nog steeds het idee er alleen voor te staan. En afhankelijk van hoeveel succes je pogingen hebben, kun je jezelf daarbij ook nog behoorlijk machteloos voelen.

Bestaande Vloerwerkers hebben hier zelf ervaring mee doordat ze bijvoorbeeld op hun eigen werk tegen problemen aanliepen. Ook hebben we veel van elkaars verhalen leren kennen doordat andere Vloerwerkers, nieuwe en bestaande, zelf te maken hebben gekregen met arbeidsconflicten. Wij verwijzen elkaar dan niet door naar de klantenservice van de vakbond en dat zullen we bij jou dan ook zeker niet doen. Ook zullen we je niet proberen over te halen om samen met ons een nieuwe arbeidersrevolutie op touw te zetten. Vloerwerk is wat dat betreft een politiek neutrale organisatie die zich op een praktische en actiegerichte manier inzet voor elkaar.

Het idee is dat we praktisch omgaan met elkaars problemen. Samen pakken we jouw problemen en degenen die deze veroorzaken aan. Vloerwerk weet hoe dat het beste te doen en we gaan het niet moeilijker maken dan strikt noodzakelijk is. Binnen Vloerwerk is solidariteit het enige principe dat we collectief onderschrijven en wat we dan ook van elkaar verwachten. Het bundelen van onze krachten is onze remedie tegen de machteloosheid die je in een arbeidsconflict kan voelen. Samen staan we sterk.

Laten we onszelf organiseren

Of het nou gaat om werktijden, lonen of werkomstandigheden, op sommige plekken is het flink mis. Soms lijkt het zelfs eerder regel dan uitzondering te zijn. Grote, traditionele organisaties zoals de FNV proberen hier vaak tevergeefs iets aan te doen en klagen dan ook regelmatig over hun machteloosheid. Werkersorganisaties zoals de FNV worden vaak niet serieus genoeg genomen door werkgevers en werkgeversorganisaties. Het komt dan ook vaak niet tot een bevredigend akkoord tussen de vakbond en werkgeversorganisaties. Voor veel mensen die werkzaam zijn is dit dan ook de praktijk: ze worden niet serieus genomen door hun werkgever en hebben een zwakke onderhandelingspositie over hun eigen werk en werkomstandigheden.

Vloerwerk versterkt de positie van de werknemer door werkgevers op hun wandaden aan te spreken. Dit doen we met directe acties ten behoeve van (meestal) individuele gevallen. We proberen dan ook niet een collectieve arbeidsovereenkomst af te sluiten of met een werkgeversorganisatie te onderhandelen.

Wat doen we dan wel? Stel dat je niet krijgt uitbetaald waar je recht op hebt in restaurant de Gefleste Arbeider. Dan zullen we allereerst samen met jou een eisenbrief opstellen en overhandigen aan de verantwoordelijke. Als dat niet werkt organiseren we een klein protest bij de Gefleste Arbeider om jouw eisen kracht bij te zetten. Deze protesten blijven we zo lang organiseren als nodig is waarbij we de druk opvoeren door steeds meer mensen mee te nemen. Je kan er van op aangaan dat jouw werkgever jou en Vloerwerk op een gegeven moment niet meer kan negeren vanwege de consequenties die onze protesten met zich meebrengen.

Werkgevers zijn gevoelig voor reputatieschade en door onze steeds groter wordende acties drukken wij op de gevoelige plekken van een onderneming. Dit model hebben we niet zelf bedacht, maar beter goed gejat dan slecht verzonnen 😉 Lees hieronder meer over dit nieuwe, maar beproefde idee.

Vloerwerk: een beproefd idee dat zijn vruchten afwerpt

Wij volgen een principe dat al in 43 steden met succes wordt toegepast door organisaties zoals de onze. Het principe is afkomstig van de organisatie Seattle Solidarity Network die is opgericht in 2007 en ook wel met de afkorting ‘SeaSol’ wordt aangeduid. De omstandigheden in Seattle en de problemen die mensen daar tegenkomen kennen wij hier ook. In plaats van het wiel opnieuw uit te vinden voor dezelfde problemen, heeft Vloerwerk besloten om de kunst af te kijken van SeaSol. Wat daar kan, kan hier natuurlijk ook. Waar SeaSol zich bezighoudt met zowel arbeids- en huuronrecht, richt Vloerwerk zich alleen op arbeidsonrecht.

Seasol heeft de afgelopen negen jaar al vele conflicten gewonnen. In die jaren heeft het netwerk steeds wat stevigere campagnes neergezet en zijn ze ook in aantal gegroeid. In 2014 heeft het bij een restaurant zelfs een succesvolle staking met meerdere medewerkers weten te organiseren. De staking leverde goed resultaat op en na afloop behield iedereen ook z’n baan. Eerder betroffen de acties van Vloerwerk net als bij SeaSol vooral enkelingen. Echter zijn we in zeer korte tijd hard gegroeid en hebben we verschillende succesvolle campagnes doorlopen waarbij meerdere medewerkers van een bedrijf de krachten hebben verenigd met Vloerwerk. Natuurlijk zijn wij er ook (nog steeds) juist­ voor diegenen die er schijnbaar alleen voor staan.

Vloerwerk kan rekenen op de steun van een grote groep mensen in de strijd tegen arbeidsonrecht. De organisatie, het achterliggende netwerk en de handelswijze hebben inmiddels hun waarde bewezen en Vloerwerk ziet de toekomst dan ook positief tegemoet. Daarentegen is het werk van Vloerwerk nooit af. Hoe groter en sterker we worden, hoe beter we elkaar kunnen helpen bij het bereiken van onze missie: arbeidsonrecht bestrijden.

Sterker worden door voor elkaar op te komen

Vloerwerk is in de eerste plaats een solidariteitsnetwerk. Dat houdt in dat wanneer wij jou helpen, wij terugverwachten dat je anderen op jouw beurt zult helpen. Vloerwerk moet het niet hebben van subsidies of een filantroop met een grote portemonnee, maar van de welwillendheid en motivatie van de mensen binnen het netwerk.

Anderen helpen kan op heel veel verschillende manieren. Dat kan door vergaderingen bij te wonen, acties helpen te organiseren, spandoeken te maken, de teksten voor de website (her)schrijven, noem maar op. Er is een breed spectrum aan activiteiten die komen kijken bij het runnen van een solidariteitsnetwerk. Vloerwerk kan alle hulp gebruiken en dus ook die van jou.

Lijkt dit je wat? Wil je meer weten of meedoen? Of heb je zelf een probleem dat je aan ons voor wilt leggen? Laat dan je gegevens achter en we nemen contact met je op.

Praktijkvoorbeelden ten over

Waar we het eerst nog met inspirerende voorbeelden moesten doen van onze vrienden van SeaSol, heeft Vloerwerk inmiddels een behoorlijke staat van dienst. Daar zijn we trots op en daar gaan we graag mee door.

Onze grootste actie was onmiskenbaar bij Çolak B.V. waarbij we de situatie langzaam lieten escaleren en de druk steeds verder opvoerden. Dit heeft goed resultaat opgeleverd voor het personeel. Ook leverde het Vloerwerk meer naamsbekendheid op door berichtgeving over deze actie in o.a. Het Parool en het Algemeen Dagblad en veel nieuwe mensen die enthousiast zijn over ons solidariteitsnetwerk.

Het is natuurlijk fijn dat zo veel mogelijk mensen weet hebben van Vloerwerk, omdat we dan meer mensen kunnen aantrekken en daarmee meer daadkracht kunnen realiseren. Ook nu nog weten medewerkers van Çolak ons te vinden op het moment dat er iets niet in de haak is op de werkvloer. Aangezien Çolak bekend is met Vloerwerk en weet waar wij toe in staat zijn, is het vaak al genoeg om door te laten schemeren dat Vloerwerk de gedupeerde steunt.

Dit werkt niet alleen bij Çolak zo, maar ook bij andere werkgevers. Op onze website vind je slechts de overwinningen die we hebben behaald na een kortstondige of langdurige campagne, maar we behalen ook regelmatig overwinningen na het sturen van bijvoorbeeld een eisenbrief. Een werkgever is wellicht geneigd om jouw eis te negeren wanneer deze denkt dat jij er alleen voor staat. Maar reken er maar op dat een werkgever er heel anders over denkt zodra blijkt dat je gesteund wordt door Vloerwerk.

Doe mee met de acties

Wij zijn een groep werkers die voor elkaar opkomen bij conflicten op hun werkplek. In je eentje heb een minder sterke uitgangspositie tegenover je werkgever dan wanneer je samenwerkt met anderen. Daarom blijven wij aan ons netwerk bouwen. Ons doel is om nog meer overwinningen te behalen en daarom maken we gebruik van opbouwende acties. Met elke overwinning worden we sterker. Iedereen kan hieraan bijdragen, of je nou veel of weinig tijd hebt. Doe mee!

Wat gebeurt er als ik mij aanmeld?

Wanneer je je aanmeldt, gaan we zo snel mogelijk met jou in gesprek om te kijken op welke manier je kan en wil bijdragen aan dit project. We denken graag met je mee over jouw voorkeuren en zullen je nooit verplichten om iets te doen wat je niet wil. De sfeer binnen Vloerwerk is informeel en ontspannen, maar dat betekent niet dat we geen serieuze resultaten willen behalen.

Wanneer je in de problemen komt op je werk, zullen we samen met jou contact opnemen met anderen die zich hebben aangemeld. En wanneer anderen in de problemen komen, nemen we contact op met jou. Daarbij houden we rekening met wat je eerder hebt aangegeven. Op die manier bouwen we aan een duurzaam netwerk van elkaar ondersteunende mensen.