Wat is Vloerwerk?

Vloerwerk is een solidariteitsnetwerk. Wij zijn, in andere woorden, een groep werkers die de handen ineen hebben geslagen. Uit eigen ervaring weten we hoe zwak je in je eentje kan staan, en hoeveel meer je kan bereiken als je samenwerkt. Ook hebben we geleerd hoe belangrijk het is om acties en campagnes goed te plannen en stap-voor-stap uit te voeren.

Stel dat je het met je werkgever niet eens kan worden over bijvoorbeeld loon, vakantie-uren of afgesproken werktijden. Je wilt aangeven dat je het niet met jouw werkgever eens bent. Misschien twijfel je, omdat je bang bent dat er vervelende spanningen op je werk ontstaan of dat om een willekeurige reden je contract niet verlengd wordt. Misschien twijfel je ook helemaal niet en wil je direct actie ondernemen. In beide gevallen is het fijn om anderen om je heen te hebben die jou willen helpen.

We zijn allemaal vrijwilligers en niemand krijgt dus betaald om dit solidariteitsnetwerk te steunen en te runnen. Wij zijn geen hulporganisatie, maar een netwerk van mensen die elkaar ondersteunen. Wanneer we een conflict aangaan, doen we dat samen met de persoon die in het conflict is beland. We werken daarbij op een vrije en gelijkwaardige manier met elkaar samen.

We weten als geen ander dat niet iedereen even veel tijd of energie heeft om actief bij te dragen aan Vloerwerk. Daar houden we rekening mee. Ons solidariteitsnetwerk kenmerkt zich dan ook door een informele sfeer waarin op een ontspannen manier met elkaar omgegaan wordt, maar waar wel serieuze stappen en plannen worden gemaakt. Er is plek voor mensen die graag willen aanschuiven bij een vergadering tot mensen die wild worden van het maken van spandoeken. Het maakt niet uit. Het belangrijkste is dat je kan rekenen op de steun van anderen mits zij ook op jouw steun kunnen rekenen.

Samen kunnen we onze werkgevers confronteren met de fouten die ze maken en strijden voor onze arbeidsrechten. Om ervoor te zorgen dat een werkgever het juiste doet is het soms al genoeg om een eis op te stellen en per brief te overhandigen. Andere keren is er meer voor nodig om een concreet resultaat te behalen. Denk in dat geval aan acties die toenemen in proportie. Dat betekent bijvoorbeeld dat er steeds meer mensen aanwezig zijn bij elkaar opvolgende demonstraties. En dat betekent dus ook dat de impact en daarmee de druk bij de werkgever steeds groter wordt. Hierdoor zal een werkgever sneller geneigd zijn om jouw eis in te willigen zonder dat je bijvoorbeeld een langdurige en kostbare juridische procedure hoeft in te gaan.

We pakken onze acties op een doordachte manier aan. Ook wisselen we onze taken en verantwoordelijkheden onderling regelmatig af. Hierdoor is bijvoorbeeld een campagne voor iedereen eenvoudiger vol te houden en kunnen we zo lang door gaan als nodig is. Vloerwerk wordt sterker met ieder persoon die zich bij ons aansluit en door elke overwinning we met elkaar behalen.

Vloerwerk is op het moment van schrijven een Amsterdams netwerk. Dat heeft twee redenen. Een solidariteitsnetwerk bestaat namelijk bij de gratie van goede banden tussen de leden en dat is nu eenmaal eenvoudiger lokaal te organiseren. In Amsterdam kunnen we dankzij ons formaat de belofte van onderlinge steun en bijstand waarmaken. We maken geen loze beloftes aan elkaar. We horen de laatste tijd alleen wel steeds meer geïnteresseerde signalen uit bijvoorbeeld Wassenaar, Nijmegen en Rotterdam. Kom je ook van buiten Amsterdam en ben je geïnteresseerd? We willen graag met je spreken. Op z’n minst delen we onze ervaring en we horen uiteraard ook graag de jouwe.

Schroom niet om contact met ons op te nemen (ongeacht of je op dit moment te maken hebt met een arbeidsconflict hebt of niet). Je hoeft in ieder geval niet huiverig te zijn omdat je geen ervaring hebt met bijvoorbeeld actievoeren of het opstellen van een eisenbrief. We zijn erom van elkaar te leren. We worden immers niet alleen sterker door grotere aantallen, maar ook door kennis en kunde.

En hoe sterker we worden, hoe groter de problemen zijn die we kunnen oplossen!